Berea ar putea preveni apariția virozelor respiratorii, printre care se numără și răceala, afecțiuni des întâlnite în această perioadă a anului. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea Medicală Sapporo, din Japonia.
Potrivit oamenilor de știință, o substanță din hamei, denumită Humulona, joacă un rol important în prevenirea instalării virozelor respiratorii specifice sezonului rece.
Studiul demonstrează că acest ingredient poate proteja organismul împotriva virusului sincitial respirator care stă la baza bronșitelor și pneumoniilor și care afectează în sezonul rece milioane de persoane.
În acest moment nu există un vaccin împotriva acestui virus, astfel că descoperirea japonezilor reprezintă un prim pas în dezvoltarea unui tratament eficient în tratarea problemelor respiratorii generate de virusul sincitial respirator. În plus, datele obținute de specialiștii japonezi mai arată că acest compus ar avea și efecte antiinflamatorii.
„Berea este un produs fabricat din ingrediente exclusiv naturale iar acest fapt nu contenește să își facă simțite efectele pozitive. Hameiul se află din nou în centrul atenției, un compus al său – Humulona, dovedindu-se un inamic al săcâitoarelor viroze respiratorii din timpul iernii. Considerată mai degrabă un produs destinat perioadelor cu temperaturi ridicate, iată că este indicat ca berea să fie inclusă în alimentație și pe timpul sezonului rece, acest studiu oferind un argument în plus în acest sens”, declară dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Deși cantitățile de Humulona depistate în conținutul de hamei al berii sunt mici, studiul rămâne valoros, iar un consum de bere moderat, pe o perioadă îndelungată, ar fi posibil să conducă la obținerea efectului rezultat din această cercetare, mai este de părere dr. Zugravu.
Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție atrag atenția că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viață sănătos și de o alimentație corespunzătoare.